Tartaletki czekoladowo-miętowe

Na 8 -10 tartaletek

W przepisie użyto szklanki o pojemności 250 ml

CIASTO:
1 ¼ szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
¼ szklanki kakao
½ łyżeczki sody
szczypta soli
180 g masła lub margaryny
3 łyżki lodowatej wody

MASA MIĘTOWA:
1 szklanka cukru pudru*
1 -2 łyżki creme de menthe lub innego alkoholu o miętowym smaku
1 łyżka wody
4-5 kropli zielonego barwnika (pominęłam)

MASA CZEKOLADOWA:
225 g połamanej na kawałki czekolady deserowej
¾ szklanki śmietanki kremówki
3 łyżki miodu
2 łyżki zimnego, pokrojonego na drobne kawałki masła

1. Suche składniki umieścić w misce od miksera lub malakserze i krótko zmiksować. Dodać zimne masło i miksować do czasu, aż składniki zaczną wyglądem przypominać zacierki. Cały czas miksując wlać lodowatą wodę. Miksować do czasu, aż masa zacznie formować się w ciasto. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schładzać przez 30 minut w lodówce.
2. Foremki do tartaletek lekko natłuścić. Ciasto podzielić na 8 (mi wyszło 10) równych części. Każdą część rozwałkować, wylepić foremki.
3. Każdą z tartaletek nakryć kawałkiem papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia lub suchy groch. Schłodzić kolejne 30 min lub dłużej w lodówce.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C
5. Piec 15 minut, następnie wyjąc z piekarnika, usunąć papier oraz fasolki i piec jeszcze 5-7 minut lub do czasu, aż ciasto będzie całkowicie upieczone. Pozostawić do wystygnięcia.

MASA MIĘTOWA:
Wszystkie składniki masy wymieszać na gładką masę. Nakładać łyżką na wystudzone tartaletki (na jedną tartaletkę przypada ok. 1 łyżka masy)

MASA CZEKOLADOWA:
1. Czekoladę umieścić w miseczce. Odstawić.
2. Śmietankę zagotować wraz z miodem w niewielkim garnuszku. Wylać na czekoladę i pozostawić przez ok. 1 minutę. Nie mieszać.
3. Po upływie minuty ubić trzepaczką do jajek na gładką jednolita masę.
4. Dodać kawałki masła, mieszać do czasu, aż masło się rozpuści.
5. Pozostawić 15 minut do przestygnięcia.
6. Masę nałożyć na tartaletki. Pozostawić na min 3 godziny, a najlepiej całą noc do zastygnięcia.

Uwaga!!! Tartaletek nie należy umieszczać w lodówce, gdyż masa stanie się zbyt twarda.

*polski cukier puder różni się nieco od cukru dostępnego w Kanadzie, toteż możecie potrzebować go mniej - proponuję zacząć od połowy szklanki, a następnie stopniowo dosypywać cukier cały czas mieszając do czasu, aż masa uzyska konsystencję lukru.

Źródło przepisu: czasopismo Ricardo Volume 7 Numèro 3 Printemps 2009

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/05/tartaletki-czekoladowo-mietowe.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.