Zupa krem z białych szparagów

Na 2-4 porcje

375 ml mleka 1% tłuszczu
750 g białych szparagów
250 ml bulionu
100 ml płynnej śmietanki 18%
1/2 łyżeczki cukru
sól
biały pieprz

1. Szparagi umyć, główki odciąć i zachować.
2. Mleko umieścić w garnku wraz z cukrem i solą. Włożyć szparagi (bez główek) i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu do czasu, aż szparagi zmiękną.
3. Wlać bulion. Całość zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Doprawić solą i białym pieprzem.
4. W osobnym garnuszku ugotować główki szparagów. Dodać wraz ze śmietanką do zupy. Przed podaniem podgrzać.

Źródło przepisu: www.kafeteria.pl

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/06/zupa-krem-z-biaych-szparagow.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.