Ciasto czekoladowe z cukinią

Na dwie formy keksówki:

1 ½ szklanki mąki pszennej razowej
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 ½ łyżeczki soli
1 szklanka posiekanych i podprażonych orzechów włoskich
2 i ½ (250 g) tabliczki czekolady deserowej pokrojonej na drobne kawałki
½ szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka maślanki (przed otwarciem dobrze wstrząsnąć)
2 jajka
1 ½ szklanki cukru tubinado lub demerara
2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
4 szklanki startej cukinii

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Dwie formy keksówki o wymiarach 23 x 13 cm natłuscić masłem, a nastepnie wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce wymieszać obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodᶒ oraz sól. Dodać orzechy i czekoladᶒ.

W osobnej misce wymieszać oliwᶒ z oliwek oraz maślankᶒ. Dodać jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i ubijać do czasu, aż masa bᶒdzie miała gładką konsystencjᶒ. Nastᶒpnie dodać startą cukiniᶒ i dokładnie wymieszać.

Wilgotne składniki wlać do suchych składników, mieszając do czasu, aż składniki dobrze siᶒ połączą (nie dłużej). Masᶒ nałożyć do przygotowanych foremek. Piec 50 minut lub do czasu aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie czysty (w moim piekarniku zajᶒło to około 1 godziny 20 minut).Ciasta pozostawić w formach przez ok. 20 min do przestygniᶒcia. Smacznego!!

Źródło: blog Seven Spoons

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2011/08/ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html