Risotto waniliowo-kokosowe z sosem z mango

Na 4 porcje:

Sos:
100 g cukru
1 gwiazdka anyżu, połaman na kawałki
4 goździki
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
5 łyżek wody
1 duże dojrzałe mango

Risotto:
400 ml mleka
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
15 g masła
200 g ryżu do risotto (Carnaroli lub Arborio)
4 łyżki słodkiego białego wina (np. Muscat, Riesling lub Liebfraumilch)
drobno starta skórka z jeden pomarańczy (dałam nieco mniej)
drobno starta skórka z jednej limonki

Do podania:
2 łyzki wyłuskanych i z grubsza posiekanych pistacji
świezo starta gałka muszkatołowa

Aby przygotować sos, cukier umieścić wraz z anyżem, goździkami oraz imbirem w niewielkim rondelku. Dodać wod, zagotować. Zdjąć z ognia. Pozostawić w garnuszku, aby syrop przestygnął i nabrał aromatu przypraw. Wystudzony syrop przecedzić przez sitko.

Mango obrać, miąższ pokroić w plasterki. Połow owocu zmiksować przy pomocy blendera z dwoma łyżkami syropu. Jeśli sos wyjdzie za gsty, dodać nieco wody. Jesli syrop nie jest wystarczjąco słodki i aromatyczny, dodać wicej syropu.

Pozostałą połówk mango pokroić na w słupki. Umieśić w miseczce z łyżką syropu.

Aby przygotować risotto, mleko zagotować wraz z mlekiem kokosowym oraz cukrem. Zmniejszyć ogień do minimum. Lask wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ. Wymieszać z mlekiem.

Masło rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać ryż, prażyć przez 5 minut cały czas mieszając. Dodać wino, gotować na małym ogniu do czasu, aż wino zostanie wchłonite przez ryż. Dodać 1-2 chochelki gorącej mieszanki mleka. Gotować czsto mieszając, do czasu aż cały płyn zostanie wchłonity. Nastpnie dodać kolejną chochelk płynu. Gotowac przez ok. 20 minut, cały czas mieszając oraz dodając stopniowo mieszank mleka. Gdy ryż bdzie mikki, a risotto bdzie miało kremową konsystencj zdjąć z ognia i wmieszać skórk z pomarańczy oraz skórk z limonki.

Risotto podawać w głbokich talerzach. Polać sosem z mango. Na wierzchy ułożyć kawałki mango, posypać pistacjami oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej.


Źródło: Denis Cotter, For the Love Of Food
Oryginalny wpis: