Sos:
100 g cukru
1 gwiazdka anyżu, połaman na kawałki
4 goździki
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
5 łyżek wody
1 duże dojrzałe mango
Risotto:
400 ml mleka
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
15 g masła
200 g ryżu do risotto (Carnaroli lub Arborio)
4 łyżki słodkiego białego wina (np. Muscat, Riesling lub Liebfraumilch)
drobno starta skórka z jeden pomarańczy (dałam nieco mniej)
drobno starta skórka z jednej limonki
Do podania:
2 łyzki wyłuskanych i z grubsza posiekanych pistacji
świezo starta gałka muszkatołowa
Aby przygotować sos, cukier umieścić wraz z anyżem, goździkami oraz imbirem w niewielkim rondelku. Dodać wodᶒ, zagotować. Zdjąć z ognia. Pozostawić w garnuszku, aby syrop przestygnął i nabrał aromatu przypraw. Wystudzony syrop przecedzić przez sitko.
Mango obrać, miąższ pokroić w plasterki. Połowᶒ owocu zmiksować przy pomocy blendera z dwoma łyżkami syropu. Jeśli sos wyjdzie za gᶒsty, dodać nieco wody. Jesli syrop nie jest wystarczjąco słodki i aromatyczny, dodać wiᶒcej syropu.
Pozostałą połówkᶒ mango pokroić na w słupki. Umieśić w miseczce z łyżką syropu.
Aby przygotować risotto, mleko zagotować wraz z mlekiem kokosowym oraz cukrem. Zmniejszyć ogień do minimum. Laskᶒ wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ. Wymieszać z mlekiem.
Masło rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać ryż, prażyć przez 5 minut cały czas mieszając. Dodać wino, gotować na małym ogniu do czasu, aż wino zostanie wchłoniᶒte przez ryż. Dodać 1-2 chochelki gorącej mieszanki mleka. Gotować czᶒsto mieszając, do czasu aż cały płyn zostanie wchłoniᶒty. Nastᶒpnie dodać kolejną chochelkᶒ płynu. Gotowac przez ok. 20 minut, cały czas mieszając oraz dodając stopniowo mieszankᶒ mleka. Gdy ryż bᶒdzie miᶒkki, a risotto bᶒdzie miało kremową konsystencjᶒ zdjąć z ognia i wmieszać skórkᶒ z pomarańczy oraz skórkᶒ z limonki.
Risotto podawać w głᶒbokich talerzach. Polać sosem z mango. Na wierzchy ułożyć kawałki mango, posypać pistacjami oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Źródło: Denis Cotter, For the Love Of Food
Oryginalny wpis: