Sałatka ziemniaczana z rukwią wodną i orzechami włoskimi

  Na 4 porcje:

1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany fingerling)
4 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
125 g rukwi wodnej
50 g orzechów włoskich
sól, pieprz
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
2 łyżki oliwy


Ziemniaki ugotować (jeśli używamy odmiany fingerling, ziemniaków nie obieramy). Odcedzić, ostudzić pod bierzącą wodą. Końcówki odkroić (nie bᶒdą nam potrzebne), pozostałą czᶒść ziemniakóów pokroić na 1-2 cm kawałki.


Cebule dymki drobno pokroić. Rukiew wodną oraz orzechy włoskie z grubsza posiekać. Wymieszać z ziemniakami. Doprawić solą oraz pieprzem.

Majonez wymieszać z jogurtem oraz oliwą. Dodać do sałatki i dobrze wymieszać.

Przechowywać w lodówce do kilku dni.

Źródło: Denis Cotter, For the Love Of Food
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2011/09/saatka-ziemniaczana-z-rukwia-wodna-i.html