Na dwie formy keksówki:
CIASTO:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka zmielonych goździków
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do piezenia
2 ½ szklanki cukru
225 g bardzo miᶒkkiego masła
3 duże jajka
450 g puree z dyni
1 szklanka z grubsza posiekanych orzechów pekan
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Dwie formy keksówki o wymiarach 23 x 13 cm natłuscić masłem, a nastepnie wyłożyć papierem do pieczenia.
W średniej wielkości misce wymieszać mąkᶒ, przyprawy, sól, sodᶒ oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Odstawić.
Masło (powinno być bardzo miᶒkkie) wstawić na 30 sekund do mikrofalówki, aby czᶒściowo siᶒ rozpusciło. Przełożyć do miski od miksera. Dodać cukier oraz jaja. Miksować przez około 2 minuty, aż masa stanie siᶒ puszysta i kremowa. Dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać (nie należy siᶒ przejmować jesli masa zacznie siᶒ warzyć, po dodaniu mąki ciasto powinno wrócić do normy).
Stopniowo ( w trzech porcjach) dodać do masy mieszankᶒ mąki i przypraw, po każdym razie delikatnie mieszając do czasu, aż składniki dobrze siᶒ połączą.
Wmieszać orzechy, przełożyć do przygotowanych form keksówek. Piec przez ok. 1 godzinᶒ, lub do czasu, aż wkłuty do wenątrz patyczek, wyjdzie suchy.
LUKIER
112 g masła
2 szklanki cukru pudru*
1-3 łyżki mleka
Masło rozpuścic na małym ogniu. Podgrzewać do czasu, aż nabierze orzechowego koloru i pojawią się w nim brązowe "okruszki".
Przełożyć do miski od miksera. Zmiksować z cukrem pudrem (patrz przypis). Stopniowo dodawać mleko, miksując do czasu, aż lukier nabierze odpowiedniej do rozsmarowania konsystencji.
Rozsmarować na wystudzonym cieście. Smacznego!!!
* Użyłam kanadyjskiego Icing Sugar. Polski cukier puder nieznacznie siᶒ od niego różni, dlatego proponujᶒ dodawać go stopniowo do masła, gdyż możemy potrzebować go mniej.
Źródło: Honey Jam Food Blog
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2011/10/ciasto-dyniowe-z-lukrem.html