Crumble jabłkowo-żurawinowe

Na 6 porcji:

OWOCE:
150 g żurawiny
3 średniej wielkości jabłka
2 łyżki świeżo wyciśniᶒtego soku z pomarańczy
70 g złotego cukru trzcinowego

KRUSZONKA:
125 g mąki
100 g cukru
40 g pistacji
115 g masła

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Uszykować 6 małych ceramicznych foremek do zapiekania.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niewielką kostkᶒ.

W misce wymieszać pokrojone jabłka, żurawinᶒ, sok pomarańczowy oraz cukier. Nałożyć do foremek do zapiekania.

Aby przygotować kruszonkᶒ, w średniej wielkości misce wymieszać mąkᶒ, cukier oraz posiekane pistacje. Masło rozpuścić, podgrzewać do czasu, aż zacznie wrzeć. Gorącym masłem zalać wymieszaną z cukrem i pistacjami mąkᶒ. Mieszać łyżką do czasu, aż masa utworzy kruszonkᶒ. Posypać przygotowane owoce.

Piec 30 minut lub do czasu aż owoce zaczną tworzyć bąbelki, a kruszonka nabierze rumianego koloru.

Podawać ciepłe. Smacznego!!!

Źródło: pomysł własny
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2011/10/crumble.html