Ciasto z jabłkami i owocami jagodowymi

Na 12 kawałków:

150 g miᶒkkiego masła
220 g drobnego cukru
2 jajka, roztrzepane
250 g mąki samorosnącej (self-rising flour)
160 ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jabłka
300 g dowolnych owoców jagodowych (np. malin, jeżyn, jagód)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formᶒ do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm lekko natłuścić, a nastᶒpnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki.

Masło ubić wraz z cukrem na białą, puszystą masᶒ. Cały czas ubijająć, stopniowo dodawać roztrzepane jajka. Wmieszać maślankᶒ, ekstrakt z wanilii, a na końcu przesianą mąkᶒ.

Połowᶒ ciasta rozłożyć równopmiernie na dnie formy wyłożonej papierem. Ułożyć plasterki jabłek i przykryć pozostałym ciastem. Wyrównać powierzchniᶒ.

Posypać owocami. Piec ok.40 minut (dłużej jeśli używamy mrożonych owoców) lub do czasu, aż ciasto upiecze siᶒ na złoty kolor.

Wystudzone ciasto, pokroić na kwadraty.

Źródło: Ready, Steady, Bake
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2011/11/ciasto-z-jabkami-i-owocami-jagodowymi.html