Na tortownicę o średnicy ok. 25 cm
łyżka masła
3 jabłka
½ szklanki złotego cukru trzcinowego + 2 dodatkowe łyżki cukru do posypania jabłek
1 laska wanilii
4 jajka
szczypta soli
1/3 szklanki (80 ml) oliwy z oliwek
100 g mąki jaglanej
100 g mąki z brązowego ryżu
40 g mąki z komosy ryżowej
65 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać łyżkᶒ masła. Dodać pokrojone jabłka, 2 łyzki cukru oraz wydrążoną laskᶒ wanilii wraz z miąższem. Smażyć przez ok. 5 minut lub do czasu, gdy jabłka zmiᶒkną. Usunąć laskᶒ wanilii. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Tortownicᶒ o średnicy ok. 25cm natłuscić masłem.
W misce dokładnie wymieszać wszystkie trzy rodzaje mąk, mielone migdały oraz proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu, ubić jajka z cukrem oraz szczyptą soli (użyłam miksera). Dodać oliwᶒ z oliwek oraz mieszankᶒ mąk. Delikanie wmieszać jabłka. Przełożyć do formy, piec 35-45 minut lub do czasu , gdy patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy.
Smacznego!!!
Źródło: La Tartine Gourmande food blog
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2011/11/jabecznik-z-oliwa-z-oliwek.html