Torcik z białą truflą

Źródlo przepisu: Bellefontaine, Jacqueline Czekolada, zmieniony

Biszkopt:
2 jajka
4 łyżki cukru
5 1/2 łyżki mąki pszennej

50 g stopionej białej czekolady

Masa truflowa:
300 ml śmietanki kremówki
350 g połamanej na cząstki białej czekolady
250 g twarożku o gładkiej konsystencji

Aby zrobić biszkopt:

  1. Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm i wysypać mąką.
  2. W misce ubić jajka z cukrem mikserem przez 10 minut albo do chwili, gdy masa stanie się puszysta, a po wyjęciu miksera przez kilka sekund pozostaje wgłębienie.
  3. Przesiać mąkę i delikatnie wmieszać do masy metalową łyżką.
  4. Dodać stopioną czekoladę i wymieszać.
  5. Wlać masę do tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stop. przez 25 minut, albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu.
  6. Zostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy.

Aby przygotować masę truflową:

  1. Śmietankę przelać do rondelka, wymieszać z wanilią.
  2. Zagotować ciągle mieszając, aby nie przywarła do dna naczynia.
  3. Zdjąć z ognia, dodać kawałki czekolady i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  4. Całkowicie wystudzić, wtedy dodać twarożek i dokładnie wymieszać.
  5. Wylać masę na ciasto i wstawić na 3-4 godziny do lodówki.
  6. Przełożyć na talerz, dowolnie udekorować.
Oryginalny przepis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/04/torcki-z-bia-trufl.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.