Ciasto:
225 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
2 łyżeczki maku
2-3 łyżki lodowatej wody
Farsz:
24 pomidorki koktajlowe
1 łyżka oliwy
25 g masła
25 g mąki pszennej
270 ml mleka
sól
pieprz
50 g sera cheddar (lub innego żółtego sera)
100 g twarożku lub ricotty
liście bazylii
- Posmarować tłuszczem 12 foremek do mufinek.
- Mąkę przesiać wraz z sola do dużej miski.
- Dodać masło, pocierając koniuszkami palców utworzyć kruszonkę.
- Dodać mak oraz lodowata wodę i zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy, wyciąć 12 krążków o średnicy 12 cm każdy.
- Przełożyć ciasto do foremek na mufinki, dociskając do dna.
- Przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć suchą fasolą.
- Przed upieczeniem schładzać w lodówce przez co najmniej 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
- Wyjąć tartaletki z lodówki i piec przez ok. 10 minut.
- Wyjąc tartaletki z piekarnika, usunąć papier do pieczenia oraz fasolki, odstawić na bok.
- Ułożyć na blasze pomidorki, skropić oliwą i piec przez ok. 5 minut.
- W małym rondlu roztopić masło, dosypać mąkę i mieszać, aż składniki sie połączą.
- Stopniowo dodawać mleko, cały czas dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek.
- Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, do czasu aż sos zgęstnieje.
- Doprawić sola i pieprzem.
- Dodać cheddar i mieszać do połączenia się składników.
- Wymieszać z ricottą lub twarożkiem.
- W każdej z tartaletek umieścić po 2 pomidorki. Polać 1-2 łyżkami sosu beszamelowego. Piec przez 15 minut.
- Udekorować listkami bazylii i podawać.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/04/makowe-tartaletki-z-pomidorkami.html
Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.