Makowe tartaletki z pomidorkami koktajlowymi

Źródło przepisu: Banbery, Sarah Tarty i tartaletki, zmieniony

Ciasto:

225 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
2 łyżeczki maku
2-3 łyżki lodowatej wody

Farsz:
24 pomidorki koktajlowe
1 łyżka oliwy
25 g masła
25 g mąki pszennej
270 ml mleka
sól
pieprz
50 g sera cheddar (lub innego żółtego sera)
100 g twarożku lub ricotty
liście bazylii

  1. Posmarować tłuszczem 12 foremek do mufinek.
  2. Mąkę przesiać wraz z sola do dużej miski.
  3. Dodać masło, pocierając koniuszkami palców utworzyć kruszonkę.
  4. Dodać mak oraz lodowata wodę i zagnieść ciasto.
  5. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy, wyciąć 12 krążków o średnicy 12 cm każdy.
  6. Przełożyć ciasto do foremek na mufinki, dociskając do dna.
  7. Przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć suchą fasolą.
  8. Przed upieczeniem schładzać w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  9. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
  10. Wyjąć tartaletki z lodówki i piec przez ok. 10 minut.
  11. Wyjąc tartaletki z piekarnika, usunąć papier do pieczenia oraz fasolki, odstawić na bok.
  12. Ułożyć na blasze pomidorki, skropić oliwą i piec przez ok. 5 minut.
  13. W małym rondlu roztopić masło, dosypać mąkę i mieszać, aż składniki sie połączą.
  14. Stopniowo dodawać mleko, cały czas dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek.
  15. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, do czasu aż sos zgęstnieje.
  16. Doprawić sola i pieprzem.
  17. Dodać cheddar i mieszać do połączenia się składników.
  18. Wymieszać z ricottą lub twarożkiem.
  19. W każdej z tartaletek umieścić po 2 pomidorki. Polać 1-2 łyżkami sosu beszamelowego. Piec przez 15 minut.
  20. Udekorować listkami bazylii i podawać.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/04/makowe-tartaletki-z-pomidorkami.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.