Krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Źródło przepisu: Maciąg, Agnieszka Smak Życia, zmieniony

dla 2 osób:

½ kg marchwi, pokroić w kostkę
1 łyzka masła
1-2 cm kawałek kłącza imbiru, obrać i zetrzeć
375 ml (1 ½ szklanki) wywaru z warzyw
1 szklanka (250 ml) mleka kokosowego z puszki
sok wyciśnięty z ½ cytryny
sól
biały pieprz
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyzka posiekanych listków kolendery

  1. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać pieprz, marchewkę i przesmażyć na małym ogniu.
  2. Dodać utarty imbir, szczyptę soli i gałkę muszkatołową.
  3. Zalać gorącym wywarem. Przykryć pokrywką i gotować tak długo, aż marchew stanie się zupełnie miękka. Jeśli wywar nie przykrywa w całości marchewki, dolać wody.
  4. Dodać mleko kokosowe, gotować jeszcze 3 minuty.
  5. Dodać sok z cytryny.
  6. Całość zmiksować na jednolita masę.
  7. Posypać listkami kolendry.
Oryginalny wpis:http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/03/krem-z-marchewki-z-mlekiem-kokosowym.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.