dla 2 osób:
1 łyzka masła
1-
375 ml (1 ½ szklanki) wywaru z warzyw
1 szklanka (250 ml) mleka kokosowego z puszki
sok wyciśnięty z ½ cytryny
sól
biały pieprz
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyzka posiekanych listków kolendery
- W dużym garnku rozpuścić masło, dodać pieprz, marchewkę i przesmażyć na małym ogniu.
- Dodać utarty imbir, szczyptę soli i gałkę muszkatołową.
- Zalać gorącym wywarem. Przykryć pokrywką i gotować tak długo, aż marchew stanie się zupełnie miękka. Jeśli wywar nie przykrywa w całości marchewki, dolać wody.
- Dodać mleko kokosowe, gotować jeszcze 3 minuty.
- Dodać sok z cytryny.
- Całość zmiksować na jednolita masę.
- Posypać listkami kolendry.
Oryginalny wpis:http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/03/krem-z-marchewki-z-mlekiem-kokosowym.html
Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.