Mufinki limonkowo-kokosowe z białą czekoladą

Źródło przepisu: blog kulinarny Grab Your Fork, zmodyfikowany

Uwagi: Malibu można zastąpić innym likierem o smaku kokosowym.

150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
40 g cukru pudru
1 tabliczka białej czekolady, pokrojonej na małe kawałeczki
½ szklanki wiórków kokosowych

1 jajko
100 ml mleka
2 łyżki Malibu
50 g masła, rozpuścić i przestudzić
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 limonka

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
  2. Formę na 12 mufinek posmarować tłuszczem lub wyłożyć bibułkami.
  3. Zetrzeć skórkę z limonki, odłożyć na bok.
  4. Obrać limonkę z zewnętrznej błonki, następnie wsunąć nóż pod błonkę jednej z cząstek i delikatnie wyjąć miąższ. Kontynuować z pozostałymi cząstkami, aż cały miąższ zostanie wyjęty; odkładać do miseczki do późniejszego użycia.
  5. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do dużej miski. Dodać cukier, wiórki kokosowe, skórkę startą z limonki oraz białą czekoladę. Dokładnie wymieszać. W środku zrobić dołek.
  6. W osobnej misce wymieszać jajka, mleko, ekstrakt a wanilii oraz Malibu. Połączyć z miąższem limonki.
  7. Do dołka w misce wlać mieszankę jajek, mleka, wanilii i Malibu oraz rozpuszczone masło. Szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Nie powinno to zająć więcej niż 15 sekund; zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto nie wyrośnie.
  8. Łyżką nakładać ciasto do formy mufinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości.
  9. Piec ok. 20 minut.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/04/mufinki-limonkowo-kokosowe-z-bia.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.