Na około 36 ciastek
1 szklanka tradycyjnych (nie błyskawicznych) płatków owsianych
¾ szklanki wiórków kokosowych
¾ szklanki mąki
1 szklanka cukru trzcinowego Demerara
½ łyżeczki soli morskiej
115 g masła
2 łyżki syropu cukrowego (golden syrup)
1 łyżka wrzącej wody
½ łyżeczki sody
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, cukier oraz sól morską.
3. Sodę rozpuścić w małej miseczce z wrząca wodą.
4. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z syropem cukrowym, syropem klonowym bądź też miodem.
5. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę wody z sodą. Wymieszać.
6. Wlać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać.
7. Z masy uformować kuleczki, układać na blaszce w dużych odstępach.
8. Ciasteczka spłaszczyć dociskając je łyżką.
9. Piec 8-12 minut lub do czasu, gdy ciasteczka zaczną nabierać złoto- brązowego koloru.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/04/ciasteczka-anzac.html
Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.