Ciasteczka Anzac

W przepisie tym użyłam cukru Demerara, ale do ciasteczek Anzac nadaje się również zwykły cukier lub cukier brązowy. Jeśli tak jak ja będziecie mieli problemy ze znalezieniem syropu cukrowego (Golden Syrup), syrop klonowy lub miód z powodzeniem go zastąpią. Smacznego!!!

Na około 36 ciastek

1 szklanka tradycyjnych (nie błyskawicznych) płatków owsianych
¾ szklanki wiórków kokosowych
¾ szklanki mąki
1 szklanka cukru trzcinowego Demerara
½ łyżeczki soli morskiej
115 g masła
2 łyżki syropu cukrowego (golden syrup)
1 łyżka wrzącej wody
½ łyżeczki sody

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, cukier oraz sól morską.
3. Sodę rozpuścić w małej miseczce z wrząca wodą.
4. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z syropem cukrowym, syropem klonowym bądź też miodem.
5. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę wody z sodą. Wymieszać.
6. Wlać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać.
7. Z masy uformować kuleczki, układać na blaszce w dużych odstępach.
8. Ciasteczka spłaszczyć dociskając je łyżką.
9. Piec 8-12 minut lub do czasu, gdy ciasteczka zaczną nabierać złoto- brązowego koloru.

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/04/ciasteczka-anzac.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.