Sardyńska babka z ricottą

Źródło przepisu: blog kulinarny Le Chou de bruxelles

300 g mąki
300 g cukru
300 g sera ricotta
3 jajka
sok i skórka z jednej cytryny

16 g ( 3 ½ łyżeczki) proszku do pieczenia
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
2. Ricottę wraz z cukrem przełożyć do dużej miski. Ugniatać widelcem do uzyskania kremowej gładkiej masy.
3. Wymieszać z żółtkami jaj, skórką z cytryny, mąką i proszkiem do pieczenia.
4. Ubić piane z białek, następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Może być to dosyć trudne, gdyż masa jest bardzo gęstą. Należy wówczas dodać soku z cytryny.
5. Przełożyć ciasto do keksówki o długości 22 cm.
6. Piec przez ok. 40 minut lub do czasu, gdy patyczek włożony do środka będzie suchy.
7. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/05/sardyska-babka-z-ricott.html
Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.