Sałata z truskawkami

na 4 porcje:

główka sałaty (najlepiej lollo rosso, dębowej lub frisee)

250 g truskawek

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki białego octu winnego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

sól

pieprz

Sałatę umyć, osuszyć, duże liście porwać na kawałki. Połowe truskawek (125 g) pokroić na plasterki. Wymieszać z liścmi sałaty. Rozlożyć sałatę na 4 talerzach. Każdą porcję posypać pokruszonymi orzechami.

Aby przygotować dressing, umieścić pozostale truskawki wraz z octem winnym, oliwą z oliwek, miodem i przyprawami w blenderze. Zmiksowac na gładki sos. Polać obficie sałatę.

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/07/saata-z-truskawkami.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.