na 4 porcje:
główka sałaty (najlepiej lollo rosso, dębowej lub frisee)
250 g truskawek
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
sól
pieprz
Sałatę umyć, osuszyć, duże liście porwać na kawałki. Połowe truskawek (125 g) pokroić na plasterki. Wymieszać z liścmi sałaty. Rozlożyć sałatę na 4 talerzach. Każdą porcję posypać pokruszonymi orzechami.
Aby przygotować dressing, umieścić pozostale truskawki wraz z octem winnym, oliwą z oliwek, miodem i przyprawami w blenderze. Zmiksowac na gładki sos. Polać obficie sałatę.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/07/saata-z-truskawkami.htmlCopyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.