Skubaniec z malinami i rabarbarem

Kruche ciasto:
5 żółtek (białka zachować, gdyż będą potrzebne do bezy)
250 g margaryny lub masła, schłodzonego i pokrojone na drobne kawałki
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce:
700 g rabarbaru
300 g malin
1/2 szklanki cukru

Beza:
5 białek
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 C.
2. Rabarbar umyć, obrać, pkroić na 1,5 cm kawałki. Zasypać 1/2 szklanki cukru, odstawić.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, posiekać nożem lub pocierać koniuszkami palców, aż powstanie kruszonka. Dodac żółtka jaj, zagnieść ciasto.
4. Z 2/3 ciasta odrywać drobne kawałki i rozsypywać równomiernie na natłuszczonej blaszce o wymiarach 22 x 32 cm. Pozostałe ciasto włożyć do lodówki.
5. Rabarbar osączyć. Rozsypać wraz z malinami na cieście.
6. Białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera, stopniowo wsypywać cukier i makę ziamniaczną cały czas ubijając, aż do uzyskania lśniącej piany. Pianę rozprowadzić równomiernie na warstwie rabarbaru z malinami. Z odłożonego do lodówki ciasta, utworzyć kruszonkę. Rozsypać równomiernie na pianie z białek.
7. Piec 1 godzinę.

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/09/skubaniec-z-malinami-i-rabarbarem.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.