Lazania z cukinią i sosem pesto

Źrodło przepisu: czasopismo Cuisine Gourmande nr 104

Do przygotowania lazanii potrzebny jest sos pesto, można użyć kupnego pesto ze słoiczka lub przygotować go samemu.
Świeże płaty lazanii, można zastapić płatami makaronu z pudełka, należy je jednak uprzednio ugotować w lekko osolone wodzie.

1 kg pokrojonej w cieniutkie plasterki cukinii
9 płatów swieżego makaronu lazania
250 ml śmietanki UHT o niskiej zawartości tłuszczu (12 lub 18 %)
3 łyżeczki pesto genovese
1 kulka (125 g) mozzarelli
40 g startego parmezanu
1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach lub przecisnięty przez praskę
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

1. W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cukinię wraz z czosnkiem, dusić prez ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem.
2. Śmietankę zagotować w osobnym garnuszku; zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 3 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z sosem pesto i połową parmezanu.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 C.
4. Do żarodpornego naczynia nałożyć 1/3 sosu ze śmietanki, pesto i parmezanu, przykryć 3 płatami lazanii, a nastepnie 1/3 plasterków cukini. Powtórzyć dwukrotnie z pozostałym sosem, płatami makaronu i cukinią, kończąc na cukinii. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę, posypać startym parmezanem.
5. Zapiekać przez ok 20-30 minut lub do czasu, gdy cukinia zmięknie a ser się rozpuści.


Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/09/lazania-z-cukini-i-sosem-pesto.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.