Financiers

Źrodło przepisu: czasopismo Cuisine Gourmande nr 105

Do wypieku financiers, należy użyć prawdziwego masła. Mocno zrumienione nada ciasteczkom lekko orzechowego smaku. Maliny i pistacje można z powodzeniem zastąpić innymi owocami/orzechami. Ciasteczka bardzo smaczne są również bez dodaków.

na około 12 ciasteczek


125 g malin
1 łyżka niesolonych pistacji, bez łupinek i bez skórki
125 g masła (patrz przypis powyżej)
100 g cukru pudru
30 g mąki
90 g mielonych migdałów
3 białka jajek

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Foremki lekko natłuścić.
2. Masło rozpuścić, podgrzewać na małym ogniu do czasu aż masło zacznie się „rozwarstwiać” i nabierze mocno orzechowego koloru.
3. Do dużej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać mielone migdały. Dokładnie wymieszać.
4. Mieszająć stopniowo dodawać białka (białek nie ubijamy). Gdy powstanie jednolita masa, wlać przestudzone masło. Dokładnie wymieszać.
5. Masę nakładać do foremek. Do każdej włożyc po kilka malin i orzechów pistacjowych, (jeśli dodajemy).

6. Piec 15 minut (u mnie zajęło to 25 minut) lub do czasu, gdy ciasteczka nabiorą rumianego koloru. Przed wyjęciem z foremek pozostawić do przestygnięcia.

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/10/financiers-aux-framboises.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.