Masło migdałowe można zastąpić masłem orzechowym (z orzeszków ziemnych), wpłynie to jednak na smak ciasta. Mąkę z komosy ryżowej (quinoa), mąke ryżową , a także skrobię z tapioki, można kupić w sklepach ze zdrową żywnoscią. Jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej, możecie użyć zwykłego proszku do pieczenia.
100 g mąki z komosy ryżowej (ang. quinoa)
80 g mąki ryżowej wytwarzanej z białego ryżu
80 g skrobii z tapioki
2 jajka
2 mocno dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
150 g jasnego cukru trzcinowego
2 łyżki masła migdałowego
80 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli morskiej
80 g orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelnii
3 łyżki pestek dyni, obranych i podprażonych na suchej patelnii
75 g mlecznej czekolady, z grubsza posiekanej
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
2. Formę keksówkę o wymiarach 22 na 11 cm natłuścić i posypać mąką.
3. W misce (lub mikserze z płaskim ubijakiem), roztrzepać jajka z cukrem.
4. Dodać oliwę oraz masło migdałowe, a następnie ekstrakt z wanilii.
5. Dodać rozgniecione banany, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. W osobnej misce wymieszać mąkę z komosy ryżowej, mąkę ryżową, skrobię z tapioki, proszek do pieczenia oraz sodę.
7. Wsypać mieszankę do masy z jajek. Wymieszać do połączenia się składników.
8. Wrzucić pestki dynii, orzechy i czekoladę. Delikatnie wymieszać.
9. Masę nałożyć do keksówki. Piec 50-60 minut lub do czasu, gdy patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy. Przed wyjęciem z formy, pozostwić do przestygnięcia.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/10/ciasto-orzechowo-bananowe-z-czekolad.html
Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.