Chleb z kuminem i prażoną śmietanką

Źrodło przepisu: blog kulinarny 1x umrühren bitte

PRAŻONA ŚMIETANKA:
150 g śmietanki kremówki 35-36% tłuszczu

PATE FERMENTEE:
220 g mąki
5 g soli
0,5 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki active dry yeast
170 ml wody

CIASTO WŁAŚCIWE:
270 g mąki
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 ml wody
8 g świeżych drożdży lub niecała łyżeczka active dry yeast
pate fermentee
50 g prażonej śmietanki
7 g soli
10 g kuminu

PATE FERMENTEE:
Wszystkie składniki pate fermentee dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić przez 2 godziny w temperaturze pokojowej. Wstawić na noc do lodówki.

PRAŻONA ŚMIETANKA:
Doprowadzić śmietankę do wrzenia, gotować na małym ogniu do czasu, aż woda odparuje, a tłuszcz oddzieli się od reszty składników śmietanki, z których powstaną brązowe okruszki. (Wyglądem będzie to przypominało bułke tartą zrumienioną na maśle). Pozostawić do przestygnięcia.

CIASTO WŁAŚCIWE:
1. Drożdże rozpuścić w 50 ml wody, pozostałą wodę wymieszać z pate fermentee.
2. Wszystkie składniki z wyjątkiem soli przełożyc do miksera. Miksować końcówką do wyrabiania ciasta drozdżowego na najniższych obrotach przez 3 minuty.
3. Dodać sól, zwiększyć nieco obroty miksera (miksowałam na 2 w mikserze Kitchen Aid) i miksować przez 6 minut. Gotowe ciasto powinno byc gładkie, lecz odrobinę lepkie.
4. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
5. Ciasto wyjąć na blat. Złożyć (dokładną instrukcję składania ciasta można znaleźc na blogu Zorry). Przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.
6. Z wyrośniętego ciasta uformować jeden duży lub dwa mniejsze bochenki. Przełożyc na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
7. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
8. Tuż przed pieczeniem posmarować chleb wodą i ponacinać ostrym nożem.
9. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po upływie 15 minut, otworzyć drzwiczki, aby umożliwić ujście parze. Piec jeszcze 20 minut. Jeśli chleb zacznie za bardzo nam się rumienić, przykryć folią aluminową.
10. Gotowe bochenki przełożyc na kratkę do przestygnięcia.

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/10/weekendowa-piekarnia-i-chleb-z-kuminem.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.