Na 4 słoiczki ( o pojemności 250 ml każdy)
1 kg pokrojonej w kostkę dyni
60 g swieżego imbiru, startego na tarce o drobnych oczkach
1 cytryna
200 ml wody
500 g cukru żelującago
1. Cytrynę dokładnie wymyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podzielić na cząstki, z każdej z cząstek wyjąć miąższ, pokroić na drobne kawałeczki.
2. Dynię umieścić wraz z wodą, miąższem cytryny oraz imbirem w dużym garnku. Dusić pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie. Ostatnie 5-10 minut gotować bez pokrywki, aby nadmiar wody mógł odparować.
3. Dynię rozdrobnić drewnianą łyżką lub, jeśli chcemy otrzymać dżem o bardzo gładkiej konsystencji, przetrzeć przez sitko.
4. Wsypać cukier żelujący oraz skórkę z cytryny i gotować jeszcze 10 minut.
5. Gotowy dżem przełożyc do wysterlizowanych słoiczków.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/10/festiwal-dyni-i-dem-z-dyni-z-imbirem.html
Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.