Custard z dynią

Na 2 porcje:

200 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
100 ml wody
40 g cukru
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
2 łyżki brandy
75 g śmietanki kremówki min. 30%
2 żółtka jaj
¼ łyzeczki cynamonu
1/5 łyzeczki mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej

1. Dynię umieścić wraz z wodą w niewielkim garnuszku . Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości. Zdjąc pokrywkę i gotować do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Pozostawić do przestygnięcia.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180
°C.
3. Dynię zmiksować wraz z cukrem, miodem, brandy i śmietanką przy pomocy blendera. Doprawić przyprawami i skórką z cytryny.
4. Gotową masę wlać do dwóch natłuszczonych żaroodpornych miseczek o pojemności 150 ml każda. Miseczki umieścić w wysokiej blaszce do pieczenia ciasta. Blaszkę wypełnić wrząca wodą tak, by woda sięgała do połowy miseczek.
5. Piec przez ok. 30 minut.

Oryginalny wpis:

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.