Na ok. 16 muffinek
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki cukru
155 g masła
3 łyżki miodu
2 jajka
170 ml mleka
3 jabłka
CUKIER CYNAMONOWY:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Pekarnik rozgrzać do temperatury 200 C. Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
2. Jabłka obrać, pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę lub zetrzeć na tarce.
2. Do dużej miski przesiać suche składniki. Zrobić w środku dołek.
3. Masło z miodem stopić w rondelku na małym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia.
4. Jajka rozkłócić z mlekiem.
5. Do zagłębienia w mące z pozostałymi suchymi skłądnikami wlać jednoczesnie masło z miodem oraz jajka z mlekiem. Dodać jabłka i szybko wymieszać drewnianą łyżką.
6. Nakładać do foremek wypełniając do 3/4 objętości.
7. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
8. Piec 20 minut lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka muffinki będzie po wyjęciu suchy.
9. Pozostawic chwilę do przestygnięcia. Podawać ciepłe lub pozostawić do przestygnięcia. Jeśli muffinki wystygną a chcemy je podać ciepłe, można je lekko podgrzać w mikrofali.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/11/muffinki-z-jabkami.html
Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.