Sernik z białą czekoladą i jagodami

Źródło przepisu: Gardening Life, zmieniony*

SPÓD:
100 g herbatników Petit Beurre

80 g masła, rozpuścić

MASA SEROWA:
1 kg zmielonego twarogu (najlepiej firmy President)

1 szklanka (250 ml) cukru
¼ łyżeczki soli
laska wanilii
4 jaja
225 g białej czekolady
½ litra jagód

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C.
2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyc szczelnie folią aluminiową.
3. Herbatniki pokruszyć. Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć do tortownicy dociskając łyżką. Podpiec przez ok. 8 minut. Odstawić.
4. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 230 °C.
5. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ. Wymieszać z twarogiem.
6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
7. Twaróg ubić mikserem. Dodać cukier i sól, ubijać, aż składniki się połaczą.
8. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając, aż powstanie jednolita masa.
9. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Wsypać jagody. Delikatnie przemieszać.
10. Masę nałożyć do tortownicy. Piec przez ok. 15 minut na najniższym poziomie piekarnika, następnie zmniejszyć temperature do 100°C i piec jeszcze 1 godzinę. Sernik powinien się lekko ściąć, środek ma jednak pozostać "galaretkowaty" (zetnie się dopiero po schłodzeniu w lodówce).
11. Natychmiast po upieczeniu przejechać nożem po krawędzi ciasta.
12. Studzić przez ok. 1 godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
13. Schłodzić przez noc w lodówce.

*W oryginalnym przepisie użyto graham cracker crumbs do wykonania spodu, oraz serka kremowego i ekstraktu z wanilii w masie serowej.

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/10/sernik-z-bia-czekolad-i-jagodami.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.