Na około 60 pierogów:
500 g mąki
wrząca woda (patrz przypis u góry)
szczypta soli
500 g leśnych jagód
Do podania:
bułka tarta zrumieniona na maśle
cukier
1. Mąke wraz z solą przesiać do dużej miski. W środku zrobić dołek, wlać wrzącą wodę. Wymieszać widelcem, stopniowo łącząc mąkę z wodą.
2. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. W razie konieczności dolać wody (zaczekac z wyrabianiem, aby się nie poparzyć)
3. Uformowane ciasto zawinąć w folię spożywczą lub wilgotną ściereczkę, odstawić na ok. 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
4. Oderwać porcję ciasta, rozwałkować na cienki płat.
5. Szklanką lub okrągłą foremką do ciastek wykrawać kółka. Każde z kółek jeszcze rozwałkować lub rozciągnąć palcami (ciato ma być bardzo cienkie).
6. Nakładać łyżeczką jagody. Formować i sklejać pierogi.
7. Przełożyć pierogi na posypane maką naczynie, przykryc ściereczką.
8. W ten sam sposób przygotować pierogi z pozostałej porcji ciasta.
9. Pierogi wrzucać partiami na wrząca lekko posoloną wodę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gotować ok. 2 minut, licząc od czasu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Podawać:)
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/10/pierogi-z-jagodami.html
Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.