Na 4 porcje:
800 g cukinii
½ cytryny
2 małe cebule
1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśniety przez praskę
3 łyżeczki przyprawy curry
200 ml mleka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego z kostki
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
1. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
2. Cukinię umyć, osuszyć (nie obierać). Jedną ładniejszą zachować, resztę pokroić w kostkę.
3. Cebule przesmażyc na oliwe przez ok. 2 minuty, dodać przyprawę curry, wymieszać.
4. Dodać cukinię z czosnkiem. Wlać mleko kokosowe oraz bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut.
5. W międzyczasie odłożoną cukinie pokroić w plaserki i lekko podmażyć na oliwie z oliwek.
6. Zupę zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
7. Nalać do miseczek, udekorować podsmażonymi plasterkami cukinii. Posypać odrobiną curry.
Oryginalny wpis:
Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.