Jagodzianki

Na 18-20 bułeczek:

CIASTO:
½ kg mąki
2 jaja
½ szklanki cukru
2 łyżki masła
50 g świeżych drożdży (nie miałam, użyłam 4 ½ łyżeczki active dry yeast)
szklanka (250 ml) mleka
szczypta soli

NADZIENIE:
½ kg jagód
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru
2 opakowania (po 8 g) cukru waniliowego

jajko
łyżka mleka
cukier do posypania

1. Mleko podgrzewać na małym ogniu, aż będzie ciepłe, ale nie gorące.
2. Drożdże rozkruszyć w miseczce. Dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszać, aż składniki się połączą, a drożdże rozpuszczą. Przykryć miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
3. Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę.
4. Masło rozpuścić w niewielkim garnuszku.
5. Makę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli. Wlać wyrośnięty roczyn, wymieszać.
6. Dodać jaja z cukrem i roztopione letnie masło. Ponownie wymieszać.
7.Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Uformować kulę, przykryć folią lub ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
8. Jagody przełożyc do miseczki, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz bułką tartą.
9. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18-20 równych części. Z każdej części uformować kulkę, spłaczszyć na dłoni, nałozyć jagody z cukrem. Krawędzie ciasta unieśc ku górze, zlepić, uformować kulę.
10. Układać na natłuszczonej blasze. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
11. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 C. Tuż przed pieczeniem, rozkłocić jajko z mlekiem i posmarować bułeczki. Posypać cukrem.
12. Piec ok. 20 minut lub do czasu, aż bułeczki się zrumienią.


Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/09/jagodzianki.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.