1 główka czerwonej sałaty strzępiastej
1 gruszka
ORZECHY:
½ szklanki orzechów pekan
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ łyżki miodu
½ łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki cynamonu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Orzechy wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec do czasu, aż orzechy się zrumienią (12-15 minut), kilkakrotnie (2-3 razy) mieszając w trakcie pieczenia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
DRESSING:
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka syropu klonowego
gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wszystkie składniki przełożyc do słoika, słoik zakręcić i potrząsać do połączenia się składników.
Sałatę umyć, osuszyć, duże liście porwać na kawałki. Gruszki pokroić w kostkę lub paseczki. Rozlożyć liście sałaty na talerzach, na nich ułożyć kawałki gruszki. Posypać pokruszonymi pekanami i polac dressingiem. Od razu podawać.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/11/saatka-z-gruszk-i-pekanami.html
Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.