Tartaletki z wędzonym łososiem, porem i pomidorami

Źródło przepisu: Tarty i tartaletki Sarah Branbery, zmieniony

Do przygotowania masy śmietanowo-żółtkowej użyłam crème fraîche oraz jaj kaczki, ale z powodzeniem można też użyć żółtek jaj kurzych. Ważne by wybrać jajka o możliwie jak największych żółtkach lub , jeśli dysponujemy jedynie małymi jajkami, zwiększyć ilość żółtek. Crème fraîche można zastąpić gęstą śmietaną.

Na 6 tartaletek:

Ciasto:
125 g mąki
szczypta soli
75 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
2-3 łyżki lodowatej wody (najlepiej wstawić wodę na kilka minut do zamrażalnika)

Farsz:
120 ml crème fraîche
1 łyżeczka startego chrzanu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka kaparów
sól i pieprz
3 duże żółtka
1/2 pora
1 łyżka oliwy
1 pomidor lub 4-5 pomidorki koktajlowe
100 g wędzonego łososia
pęczek posiekanego koperku


Ciasto:
1. Foremki do tartaletek natłuścić.
2. Do miski od miksera przesiać mąkę z solą, dodać zimne masło i miksować do czasu aż składniki zaczną przypominać zacierki. Cały czas miksując, wlewać stopniowo wodę, i miksowac do czasu, aż masa zacznie formować ciasto. Przełożyc na stolnicę i szybko zagnieść.
3. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każda część rozwałkować, wypełnic foremki.
4. Każdą z tartaletek wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia lub suchy groch. Wstawić na 30 minut do lodówki.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C
6. Piec 10-15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i usunąć papier oraz fasolki.

Farsz:
1. Pora pokroić w plasterki, przesmażyć na oliwie do miękkości.
2. Pomidory obrać, pokroić w kostkę i dokładnie osączyc na papierowym ręczniku.
3. Łososia pokroić na droben kawałki.
4. W misce wymieszac crème fraîche, chrzan i kapary, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodac żóltka jaj i dokładnie wymieszać.
5. W osobnej misce wymieszać pora, pomidora i kawałeczki łososia.
6. Dodać do masy śmietanowo-żóltkowej i ostrożnie wymieszać.
7. Masę nakładac do podpieczonych tartaletek. Piec ok. 15 minut . Przed podaniem pozostawić w formach przez 5 minut do przestygnięcia.


Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/11/tartaletki-z-wdzonym-ososiem-porem-i.html

Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.