SPÓD :
35 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
2 łyżki cukru
100 g ciasteczek amaretti*
2- 3 łyżki masła, rozpuścić
MASA SEROWA:
750 g serka quark lub mielonego twarogu o niskiej zawartości tłuszczu (użyłam fromage frais o 4% zawartości tłuszczu)
500 g serka mascarpone
5 jajek
170 g cukru
75 g mielonych migdałów
75 ml (5 łyżek) likieru amaretto
75 ml (5 łyżek) śmietanki kremówki 30% lub 36%
sok i skórka z ½ cytryny
WIŚNIE W SYROPIE:
250 g mrożonych wiśni
½ szklanki cukru
100 ml wody
kilka łyżek likieru amaretto
sok z ½ cytryny
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C.
2. Ciasteczka amaretti zmielić wraz z podprażonymi płatkami migdałów oraz cukrem w blenderze. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Masą wyłożyć natłuszczoną tortownicę. Podpiec.
3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać na przemian po kilka łyżek zmielonego twarogu oraz mascarpone. Pod koniec ubijania dodać śmietankę kremówkę, a następnie likier amaretto, sok i skórkę z cytryny oraz mielone migdały.
4. Masę wyłożyć na spód z ciasteczek. Piec godzinę, następnie wyjąc sernik z piekarnika, przejechać nożem po krawędzi i pozostawić na 5 minut, aby sernik równomiernie opadł. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Schłodzić w lodówce.
WIŚNIE W SYROPIE:
Cukier umieścić wraz z wodą i sokiem z cytryny w rondelku. Doprowadzić do wrzenia mieszając do czasu, aż cukier się rozpuści. Gotować aż powstanie gęsty syrop (ok. 7 min). Następnie zmniejszyć ogień , dodać wiśnie. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji (wiśnie można zachować w całosci lub gotować do czasu, aż zaczną się rozpadać). Pozostawić do przestygnięcia, następnie schłodzić w lodówce. Podawać z sernikiem. Wiśnie w syropie można przechowywać w lodówce przez tydzień.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/12/sernik-migdaowy-z-winiami.html
Źródło przepisu: pomysł własny
Copyright © 2008 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.