Ciastka obłędnie czekoladowe

Na 12-14 ciastek:

125 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
150 g mąki
30 g kakao, przesiać
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
125 g miękkiego masła
75 g jasnego brązowego cukru
50 g cukru demerara lub zwykłego białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko, zimne
350 g czipsów czekoladowych z gorzkiej czekolady lub pokrojonej na drobne kawałki gorzkiej czekolady

1. Piekarnik rozgrzać do temp. 170° C. Blachę do pieczenia ciastek natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia.
2. 125 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. Mąkę, kakao, sodę oraz sól wymieszać w misce.
4. Masło utrzeć wraz z cukrami przy pomocy miksera. Cały czas ucierając, dodać rozpuszczoną czekoladę.
5. Gdy masa się połączy dodać ekstrakt z wanilii oraz zimne jajko. Ubijać do powstania jednolitej masy.
6. Dodać suche składniki, miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników.
7. Wsypać czekoladowe czipsy, wymieszać.
8. Nabierać masę łyżką do lodów, wyrównać nożem i nakładać na wyłożona papierem blachę w ok. 6 cm odstępach. Ciastek nie należy spłaszczać.
9. Piec ok. 18 minut. Pozostawić 4-5 minut na blasze do przestygnięcia. Następnie przyłożyć na kratkę i pozostawić do czasu, aż ciastka przestygną i nieco stwardnieją.

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/01/ciastka-obdnie-czekoladowe.html

Źródło przepisu: Nigella Express

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.