Cupcakes z syropem klonowym i orzechami pekan

Na 12 babeczek:

115 g miękkiego masła
45 g brązowego cukru
2/3 szklanki syropu klonowego
2 jajka
150 g mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising flour)*
50 g orzechów pekan, podprażonych na suchej patelni


Dekoracja:
105 g cukru
2 łyżki wody
12 połówek orzechów pekan podprażonych na suchej patelni

Lukier:
3 łyżki miękkiego masła
3 łyżki syropu klonowego
150 g cukru pudru

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 C. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć przeznaczonymi do tego bibułkami.
2. Podprażone orzechy z grubsza posiekać.
3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlać syrop klonowy cały czas ucierając.
4. Wbić jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując.
5. Stopniowo dodawać przesianą mąkę.
6. Wsypać orzechy, wymieszać.
7. Masę nałożyć do formy muffinkowej. Piec do czasu, aż babeczki urosną i nabiorą lekko rumianego koloru (ok. 17 min).

Dekoracje:
1. Orzechy rozłożyć w dużych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
2. Cukier umieścić wraz z wodą w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu mieszając do czasu aż cukier się rozpuści.
3. Zwiększyć ogień , doprowadzić cukier z wodą do wrzenia, gotować do czasu, aż cukier nabierze rumianego koloru (nie mieszać!!!).
4. Łyżeczką nałożyć niewielką ilość karmelu na każdą z połówek orzechów. Pozostawić do zastygnięcia.

Lukier:
Wszystkie składniki lukru zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wystudzonych babeczkach. Na wierzchu ułożyć dekoracje z karmelu.

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/01/cupcakes-z-syropem-klonowym-i-orzechami.html

Źródło przepisu: Cupcakes, Susannah Blake


Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.