100 g orzechów włoskich
125 ml mleka
150 g cukru
3 jajka
1 żółtko
1 laska wanilii
150 g miękkiego masła
200 g mąki
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady (70 % kakao)
200 g czekolady deserowej ( użyłam czekolady deserowej Wedla)
2 łyżki oliwy
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175° C. Małą foremę z kominkiem posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
2. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i niezbyt drobno posiekać.
3. Mleko podgrzać. Odstawić.
4. Na patelni skarmelizować 2 łyżki cukru na jasnobrązowy kolor. Wrzucić posiekane orzechy i dokładnie wymieszać tak, aby orzechy pokryły się karmelem.
5. Wlać ciepłe mleko, zagotować ciągle mieszając. Zestawić z ognia.
6. Mikserem utrzeć jedno jajko z jednym żółtkiem, 1,5 łyżki cukru i miąższem wanilii.
7. Masę dodać do mleka z orzechami. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawić.
8. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
9. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wbić dwa jajka, jedno po drugim ucierając do otrzymania jednolitej masy.
10. Dodawać do masy po łyżce mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia na przemian z orzechowym karmelem cały czas ucierając.
11. Wsypać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać.
12. Masę nałożyć do małej foremki z kominkiem.
13. Piec 40 minut. Gorącą babkę pozostawić przez kilka minut w formie. Następnie ostrożnie wyjąc i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
14. Czekoladę deserową połamać na kawałeczki, umieścić wraz z oliwą w misce lub niewielkim garnuszku i stopić w kąpieli wodnej. Polać ciasto.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/01/babka-karmelowo-czekoladowa-z-orzechami.html
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.