Risalamande (duński deser ryżowy)

Na 4 porcje:

1 l mleka
65 g krótkoziarnistego ryżu
1/2 laski wanilii (drugą połowę zachować do przygotowania sosu)
250 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
65 g płatków migdałowych
1 cały migdał

1. Połowę laski wanilii przeciąć wzdłuż. Wyskrobać miąższ.
2. Mleko umieścić wraz z miąższem wanilii w garnku. Zagotować.
3. Zmniejszyć ogień, stopniowo dodawać ryż cały czas mieszając.
4. Ponownie zwiększyć ogień, doprowadzając mleko do wrzenia.
5. Zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na bardzo malutkim ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godzinę lub do czasu, aż ryż zmięknie i wchłonie całe mleko.
6. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
7. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Wraz z migdałami dodać do wystudzonego ryżu. Jeśli ryż jest mało słodki, dosłodzić. Można też dodać więcej płatków migdałowych. Podawać z ciepłym sosem wiśniowym.

SOS WIŚNIOWY:
1,5 szklanki (ok. 185 g) mrożonych wiśni
1/2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1/2 laski wanilii
1,5 szklanki wody + 2 łyżki wody do rozprowadzenia skrobii ziemniaczanej
1 czubata łyżka skrobii ziemniaczanej

1. Wiśnie umieścić w rondelku. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, zalać wodą. Wrzucić laskę wanilii i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż wiśnie zmiękną.
2. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody.
3. Wiśnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii . Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając powoli wlać skrobię ziemniaczaną. Gotować chwilkę na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/02/risalamande.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone