150 g masła lub margaryny, rozpuścić
2 jajka
1 ¼ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka kakao
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
LUKIER:
75 g masła lub margaryny, rozpuścić
1 łyżeczka kawy instant
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ szklanki cukru pudru
wiórki kokosowe do dekoracji
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175° C (jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem, nie obniżamy temperatury)
2. Blaszkę o wymiarach ok. 20x30 cm ( w oryginale 30 x 40 cm) natłuścić, posypać mąką.
3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wymieszać.
4. W osobnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać na przemian po łyżce suchych składników, łyżce mleka i łyżce wystudzonego masła.
5. Przełożyć do blaszki. Piec na najniższym poziomie piekarnika przez ok.15 minut.
6. Gdy ciasto wystygnie, posmarować lukrem.
LUKIER:
1. Cukier puder przesiać wraz z kakao do miski. Dodać cukier waniliowy.
2. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach zimnej wody. Dodać wraz z przestudzonym masłem do suchych składników.
3. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarować na wystudzonym cieście.
4. Posypać wiórkami kokosowymi, pokroić na małe kwadraty.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/02/miosne-smakoyki-o-smaku-mocha.html
Źródło przepisu: Swedish Cakes and Cookies, Melody Favish, zmieniony
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.