Quiche z wędzonym łososiem i kozim serkiem

Na dużą formę:

SPÓD:
250 g mąki
150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
4 łyżki lodowatej wody
szczypta soli

FARSZ:
200 g wędzonego łososia
1 por (biała część)
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g koziego twarożku
250 ml mleka (min. 2% tłuszczu)
3 duże jajka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

SPÓD
1. Do miski od miksera przesiać mąkę z solą, dodać zimne masło. Miksować do czasu, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Cały czas miksując, wlewać stopniowo wodę. Gdy ciasto uformuje się w jednolitą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.
2. Formę do tart natłuścić, wyłożyć ciastem. Przykryć papierem do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia lub suchy groch i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
3.Piec 15-20 minut w temp. 200° C, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier i usunąć fasolki.

FARSZ:
1. Pora pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie do miękkości.
2. Łososia pokroić na drobne kawałki.
3. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać pokruszony kozi ser, szczypiorek oraz przyprawy , wymieszać.
4. W osobnym naczyniu wymieszać pora z łososiem. Farszem równomiernie wyłożyć podpieczone ciasto. Zalać masą mleczno-jajeczną.
5. Piec ok. 30-35 minut. Przed podaniem pozostawić przez ok. 5-10 minut w formie, aby masa osiadła. Smacznego :-)

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/02/quiche-z-wedzonym-ososiem-i-kozim.html

Źródło przepisu: pomysł własny

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.