CIASTO *
125 g mąki
15 g kakao
35 g cukru pudru
szczypta soli
80 g masła
1 duże żółtko
lodowata woda (ok. 2 łyżek)
KREM:
200 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
225 g serka mascarpone
SYROP MALINOWY:
200 g malin (mogą byc mrożone)
2 łyżki wody
40 g cukru
PONADTO:
250 g świeżych malin
1. Foremki do tartaletk natłuścić.
2. Do miski od miksera przesiać suche składniki. Dodać zimne masło i miksować do czasu, aż składniki zaczną wyglądem przypominać zacierki. Cały czas miksując dodać żółtko jaja. Następnie powoli wlać wodę, miksując do czasu, aż masa zacznie formować się w ciasto. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.**
3. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować, wylepić foremki.
4. Każdą z tartaletek nakryć kawałkiem papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia lub suchy groch. Dobrze schłodzic w lodówce (najlepiej przez noc).
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C
6. Piec 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika, usunąć papier oraz fasolki i piec kolejne 5 minut lub do czasu, aż ciasto bedzie całkowicie upieczone. Pozostawić do wystygnięcia.
7. W międzyczasie przygotować syrop. Cukier umieścić wraz z wodą i sokiem z cytryny w rondelku. Doprowadzić do wrzenia mieszając do czasu, aż cukier się rozpuści. Gotować 3-4 minuty, następnie zmniejszyć ogień i dodać maliny. Gotować do czasu, aż syrop lekko zgęstnieje, a maliny, jeśli były mrożone, całkowicie się rozmrożą. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
8. Przygotować krem. Bitą śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wymieszać z serkiem mascarpone.
9. . Na każdą z tartaletek nalożyć porcję kremu oraz kilka swieżych malin. Tuż przed podaniem nałożyć dodatkowo kilka malin z syropu. Polać syropem i od razu podawać.
* Ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, aby można je było schłodzić przez noc.
** Ciasto można też przygotować bez pomocy miksera, uprzednio siekając suche składniki nożem lub wyrabiając opuszkami palców.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/02/czekoladowe-tartaletki-z-malinami.html
Źródło przepisu: inspirowany zdjęciami oraz przepisami z blogu La Tartine Gourmande
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.