SUCHE SKŁADNIKI:
380 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g drobnego cukru
200 g białej czekolady
MOKRE SKŁADNIKI:
2 jajka
375 ml mleka
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
½ laski wanilii (drugą połowę zachować do polewy)
160 g masła
POLEWA:
200 g białej czekolady
2 łyżki oliwy
½ laski wanilii
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C. Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
2. Do dużej miski przesiać wszystkie suche składniki oprócz białej czekolady.
3 . Czekoladę z grubsza posiekać. Wymieszać z suchymi składnikami. Zrobić w środku dołek.
4. Masło stopić w rondelku na małym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia.
5. Laskę wanilli przeciąc wzdłuż, końcówką noża zeskrobać miąższ.
6. Jajka rozkłócić z mlekiem, skórką cytrynową oraz miąższem z połowy laski wanilii.
7. Do zagłębienia w mące z suchymi składnikami wlać jajka z mlekiem oraz rozpuszczone masło. Szybko wymieszać metalową łyżką tak, by składniki połączyły się lecz masa pozostała lekko grudkowata.
8. Nakładać do foremek wypełniając każdą do 3/4 objętości.
9. Piec 20 minut lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka muffinki będzie po wyjęciu suchy.
10. Podawać lekko ciepłe lub pozostawić do przestygnięcia i udekorować polewą.
POLEWA:
Czekoladę połamać na kawałeczki. Wraz z oliwą i miąższem wanilii rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować przestudzone muffiny i pozostawić do czasu, aż polewa lekko zastygnie.
Muffinki (bez polewy) można podgrzewać w mikrofali.
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/02/muffinki-z-biaa-czekolada.html
Źródło przepisu: Le Cordon Bleu: Mufinki, przepis zmieniony
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.