Babeczki podwójnie waniliowe

W przepisie użyto szklanki o pojemności 250 ml.

Na 12 babeczek


BABECZKI:
3/4 szklanki mąki ze spulchniaczem (self-raising flour)*
1/2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
115 g miękkiego masla
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

LUKIER:
115 g miękkiego masla
3-4 szklanki cukru pudru**
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C.
2. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami.
3. Obie mąki przesiać do niewilkiej miski, wymieszać.
4. Masło ubijać mikserem na średnich obrotach do czasu, aż stanie się puszyste. Stopniowo dodawać cukier, ucierając do czasu, aż masa stanie się puszysta.
5. Nie przerywając miksowania, kolejno wbić jajka.
6. Stopniowo ( w 3 etapach) dodawać suche składniki na przemian z mlekiem i ekstraktem z wanilii, miksując do czasu, aż składniki dokładnie się połączą. Uwaga!!! Masy nie należy ubijać zbyt długo.
7. Przełożyć do wyłożonej papilotkami formy mufinkowej, wypełniając każdy otwór nie więcej niż do 3/4 objętości.
8. Piec 20-25 minut lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka babeczki po wyjęciu pozostanie suchy. Jeśli używamy formy do mini muffinków, czas pieczenia należy skrócić do ok. 15 minut.
9. Upieczone babeczki pozostawić przez ok. 15 minut w formie. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
10. Ostudzone babeczki udekorować lukrem (ja zrobiłam to za pomocą szprycy do dekorowania ciast i tortów).

LUKIER:
Masło zmiksować z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na gładką, kremową masę. Stopniowo dodawać pozostaly cukier - należy użyć tyle cukru, ile potrzeba, aby powstał gęsty lukier.

Gotowe babeczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej (nigdy w lodówce) do 3 dni.

* self-raising flour można zastąpić zwykłą mąką z dodatkiem 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptą soli.
** polski cukier puder różni się nieco od jego amerykańskiego odpowiednika (icing sugar), toteż ilość może różnić się od tej podanej w przepisie.

Źródło przepisu: Magnolia Bakery

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/04/babeczki-podwojnie-waniliowe.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.