Ciasto maksymalnie czekoladowe

Na 12 porcji:

CIASTO:
225 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
5 dużych jajek
150 g cukru
125 g miękkiego masła
50 g mielonych migdałów

MUS:
145 ml śmietanki kremówki
225 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
4 duże jajka (potrzebne będą 4 żółtka i 2 białka)

POLEWA:
150 g gorzkiej czekolady (70 % zawartości kakao)
45 g masła

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
3. Żółtka ubić z cukrem do białości. Cały czas ubijając stoniowo dodawać masło. Zmiejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo wlać ropuszczoną czekoladę. Wymieszać z mielonymi migdałami.
4. W osobnej misce ubić białka. Dodać do czekoladowo-jajecznej masy w dwóch etapach, za każdym razem delikatnie mieszając.
5. Masę przełożyć do tortownicy. Piec 45-50 minut, lub do czasu aż ciasto wyrośnie , lecz po wkłuciu patyczka w środek ciasta, pozostanie on lekko wilgotny. Pozostawić w formie do przestygnięcia.
6. Wysydzone ciasta wyjąc z formy i przekroić w poprzek na pół.


MUS:
1. Śmietankę lekko ubić mikserem.
2. Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej. Pozostaiwić do przestygnięcia.
3. Do przestudzonej czekolady wbić żółtka jaj. Dodać ubitą śmietanę, wymieszać do połaczenia się składników.
4. W osobnym naczyniu ubić dwa białka. Dodać do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać.
5. Masę rozprowadzić na wystudzonym spodzie ciasta. Wyrównać. Przykryć drugim blatem. Umieścić w tortownicy i schłodzić przez noc w lodówce. Na drugi dzień wyjąć z tortownicy i pokryć polewą.

POLEWA:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać. Nałożyć na schłodzone przez noc ciasto.

SOS MALINOWY:

3 szklanki malin (mogą byc mrożone)
1/3 szklanki cukru
sok z ½ cytryny
1 łyżka wody

1. W rondelku umieścić dwie szklanki malin, cukier, sok z cytryny oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do czasu aż maliny ropadną się i powstały z nich sos lekko zgęstnieje (ok 15-20 minut).
2. Dodać pozostałe maliny, podgrzewać przez ok. 2 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce. Podawać z ciastem czekoladowym. Smacznego!!!

Źródło przepisu: Delicious, April 2009, przepis zmieniony

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/04/weekendowa-cukiernia-1-ciasto.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.