Na ok. 12-14 placuszków
PANCAKES:
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mąki pszennej razowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
2 duże jajka
¾ szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
1 szklanka maślanki
1 łyżka miodu
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
sos truskawkowy, syrop klonowy lub miód do polania
SOS TRUSKAWKOWY:
4 szklanki mrożonych truskawek, rozmrozić i osączyć na sitku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
PANCAKES:
1. Obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszać w dużej misce.
2. W osobnej, mniejszej misce roztrzepać jajka, mleko, maślankę, miód i ekstrakt z wanilii.
3. Mokre składniki wlać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać tak, aby składniki się połączyły, masa pozostała jednak grudkowata.
4. Nieprzywierającą patelnię rozgrzać na średnim ogniu.
5. Łyżką nakładać porcje ciasta (po cztery łyżki na jeden placek).
6. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż na powierzchni placków zaczną powstawać bąbelki. Następnie przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do czasu, aż nabiorą złotego koloru.
7. Podawać ciepłe z sosem truskawkowym oraz syropem klonowym lub miodem.
SOS TRUSKAWKOWY:
1. Truskawki zmiksować krótko przy pomocy blendera, tak aby powstało puree z większymi kawałkami owoców.
2. Wraz z sokiem z cytryny umieścić w niewielkim rondelku. Podgrzać.
3. Wymieszać z syropem klonowym. Podawać z plackami.
Źródło przepisu: na podstawie przepisu z The Food You Crave: Luscious Recipes for a Healthy Life autorstwa Ellie Krieger
Oryginalny wpis:http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/04/razowe-pancakes-z-truskawkami.html
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.