Ciasto imbirowe z jablkami

1 szklanka mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
60 g miękkiego masła
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
3/4 szklanki drobnego cukru (użyłam złotego cukru trzcinowego)
1 całe jajko + 1 żółtko
3/4 szklanki niesłodzonego przecieru z jabłek
2 łyżki drobno posiekanego kandyzowanego imbiru

4-5 jabłek (u mnie Golden Delicious)
3 łyżki cukru (u mnie złoty cukier trzcinowy)
1/2 szklanki wody
sok z cytryny
1/2 laski wanilii

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Dno tortownicy o średnicy 18 do 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki lekko natluscić i oprószyć mąką.
2. Mąkę przesiać wraz z sodą i proszkiem do pieczenia do miski. Dodać sól, mielony imbir oraz cynamon i dokładnie wymieszać.
3. Masło ubić wraz ze skórką cytrynową na puszystą masę. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier. Dodać jajko, a następnie żółtko za każdym razem dokładnie masę ubijając.
4. Zmniejszyć obroty miksera do minimum lub posługując się łyżką wmieszać do masy połowę mieszanki z mąką i przyprawami. Dodać przecier jabłkowy, a następnie pozostałą mąkę.
5. Do ciasta wmieszać posiekany kandyzowany imbir, przełożyć do tortownicy i piec ok. 35-45 minut lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie czysty.
6. Jabłka umyć, obrać i pokroić na plasterki. W garnku na małym ogniu zagotować wodę z cukrem i laską wanilii. Dodać jabłka i dusić pod przykryciem do czasu, aż jabłka zmiekną, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Podawać z ciastem. Smacznego!!!

Źródło przepisu: blog kulinarny Pokrojone doprawione, przepis zmieniony

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/07/weekendowa-cukiernia-9-ciasto-imbirowe.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.