Lekki tort z malinami i serkiem mascarpone

Na tortownicę o średnicy 21 cm
1 szklanka = 250 ml

BISZKOPT:
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1 op. (8 g) cukru waniliowego
3 łyżki letniej wody
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

DO NASĄCZENIA:
1/2 szklanki mocnej herbaty (czarnej lub zielonej)
3 łyżki wódki

KREM:
250 g serka mascarpone
125 ml śmietanki kremówki
25 g cukru pudru
1 op. śmietan fix

MASA MALINOWA:
250 g mrożonych malin
5 łyżek dżemu malinowego

DEKORACJA:
375 ml śmietanki kremowki
1 i 1/2 op. śmietan fixu
tabliczka białej czekolady
maliny

1. Maliny rozmrozić, sok który puszczą zachować.
2. Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki lekko natłuścić.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190° C.
4. Żółtka oddzielić od bialek. Białka odstawić.
5. Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i trzema łyżkami wody na puszystą masę.
6. Białka ubić na sztywno w osobnej misce.
7. Połowę białek dodać do masy żółtkowej, wymieszać. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
8. Dodać pozostałe białka. Delikatnie wymieszać.
9. Piec 30-35 minut lub do czasu aż ciasto zarumieni się, a patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy. Pozostawić do wystygnięcia.
10. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Każdą skropić herbatą wymieszaną z wódką. Dolny blat nasączamy nieco mniej, gdyż stanie się on wilgotny pod wpływem masy owocowej.
11. Przygotować masę malinową. Sok, który puściły maliny wymieszać z dżemem. Umieścić w rondelku i podgrzewać do czasu, aż masa zgęstnieje. Włozyć rozmrożone maliny i nadal podgrzewać, często mieszając do czasu, aż powstanie gęsta masa. Pozostawić do przestygnięcia.
12. 125 ml śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Caly czas ubijając stopniowo dodawać mascarpone.
13. Masę malinową wyłożyć na dolny blat biszkoptu, przykryć środkowym blatem. Na to nałożyć masę z serka mascarpone i przykryć pozostałym blatem.
14. Śmietanę przeznaczoną do dekoracji ubić wraz ze śmietan fixem. Rozsmarować na górze i po bokach tortu.
15. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Nałozyć na boki, wierzch tortu udekorować świeżymi malinami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego !!!


Źródło przepisu: pomysł własny

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/08/lekki-tort-z-malinami-i-serkiem.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.