Tartaletki z brzoskwiniami i mascarpone

Na 6-8 tartaletek

CIASTO:
175 g mąki
szczypta soli
100 g zimnego masła lub margaryny pokrojonej na kawałki
1 łyżeczka cukru pudru
1 żółtko
kilka łyżek lodowatej wody

NADZIENIE:
4 brzoskwinie
200 g serka mascarpone
35 g cukru pudru
1 op. (8 g) cukru waniliowego
35 płatków migdałowych

1. Do miski od miksera przesiać mąkę ze solą, dodać zimne masło. Miksować do czasu, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Nie przerywając miksowania, dodać żółtko, a jeśli ciasto jest za suche kilka łyżek lodowatej wody. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, a następnie rozwałkować.
2. Foremki do tartaletek natłuścić, wyłożyć ciastem. Przykryć papierem do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia lub suchy groch i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
3. Brzoskwinie obrać, pokroić na plasterki.
4. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Tartaletki wyjąć z lodówki i od razu wstawić do piekarnika. Podpiec 15 -17 minut.
6. Wyjąć z piekarnika, zdjąć papier oraz fasolki i na każdej z tartaletek rozsmarować serek mascarpone, na to ułożyc plasterki brzoskwiń i posypać lekko pokruszonymi w palcach płatkami migdałowymi.
7. Piec ok. 20 miut. Podawać letnie lub całkowicie wystudzone. Smacznego :-)))

Źródło przepisu: Galeria Potraw, zmodyfikowany

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/08/brzoskwinie-spod-sonca-toskanii.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.