Tartaletki z żółtą cukinią, porami i kozim serem

Na 6 tartaletek

CIASTO:
125 g mąki
szczypta soli
75 g zimnego masła lub margaryny, pokrojonej na kawałki
2-3 łyżki lodowatej wody (najlepiej wstawić wodę na kilka minut do zamrażalnika)

FARSZ:
1 łyżka oliwy
1 duży por
1 żółta cukinia
8 czarnych oliwek
2 łyżeczki tymianku
100 g koziego serka
sól
pieprz

1. Foremki do tartaletek natłuścić.
2. Do miski od miksera przesiać mąkę z solą, dodać zimne masło i miksować do czasu, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Cały czas miksując, wlewać stopniowo wodę, i miksować do czasu, aż z masy zacznie powstawać ciasto. Przełożyc na stolnicę i szybko zagnieść.
3. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każda część rozwałkować, wypełnic foremki.
4. Każdą z tartaletek wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia lub suchy groch. Wstawić na 30 minut do lodówki.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200° C
6. Piec 15-17 minut, następnie wyjąć z piekarnika i usunąć papier oraz fasolki.
7. Pora i cukinię dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki.
8. Pora przesmażyć na rozgrzanej oliwie przez ok. 2-3 minuty. Dodać cukinię i smażyć, do czasu aż warzywa zmiękną.
9. Doprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem.
10. Farsz nałożyć na podpieczone tartaletki. Na to nałożyć pokrojone na ćwiartki czarne oliwki oraz kozi ser (używam serka kremowego, który nakładam malutką łyżeczką do deserów) .
11. Piec ok. 15 minut lub do czasu, aż tartaletki nabiorą rumianego koloru, a ser lekko się podpiecze. Smacznego !!!

Źródło przepisu: Good Food: Wegetariańskie dania, zmieniony

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/08/tartaletki-z-cukinia-porami-i-kozim.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.