Ciasteczka z piekarni Momofuku

Na 14-18 sztuk*

2 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody
2 łyżeczki soli
226 g masla
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jasnego cukru brązowego
1/4 szklanki glukozy
1 duże jajko
3/4 szklanki suszonych jagód**
mleczne okruszki (przepis poniżej)


MLECZNE OKRUSZKI:
1/4 szklanki + 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
2 łyżki mąki
1 łyżka skrobii kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki cukru
1/8 łyżeczki soli
21 g masła
100 g białej czekolady

1. Przygotować "mleczne okruszki". Masło rozpuścić, pozostawić do przestygnięcia.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 110 °C. Blachę do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia.
3. W miseczce wymieszać 3 i 1/2 łyżki mleka w proszku, mąkę, skrobię kukurydzianą, cukier oraz sól. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać do połączenia się składników.
4. Masę rozłożyć na wyłożonej papierem blasze, piec 8 do 10 minut, do czasu, aż okruszki wyschną.
5. Wyjąć okruszki z piekarnika i pozostawić na blasze do całkowitego wystygnięcia.
6. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ***
7. Wystudzone okruszki przełożyć do miski, dodać do nich pozostałe mleko w proszku oraz rozpuszczoną czekoladę. Wykorzystać od razu lub zamknąć w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce.

CIASTECZKA:
1. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Odstawić.
3. Masło umieścić w misce od miksera. Dodać oba rodzaje cukru oraz glukozę. Miksować przy pomocy miksera (jeśli mamy, to płaskim ubijakiem) do czasu, aż składniki dobrze się połączą.
4. Nie przerywając ubijania wbić jajko. Ubijać do czasu, aż powstanie jednolita masa.
5. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać.
6. Dodać suszone jagody lub orzechy oraz uprzednio przygotowane "mleczne okruszki". Dokładnie wymieszać (ja pomogłam sobie rękoma).
7. Używając łyżki do lodów, nabierać masę i rozkładać na blasze w odstępach ok. 5 cm.
8. Blachy z ciastkami umieścić na 15 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 190 °C.
9. Blachy z ciastkami umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec około 15 minut, do czasu aż ciastka zarumienią się i zaczną pękać.
10. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego :-)

* w zależności od wielkości łyżki do lodów, jakiej użyjemy do nakładania ciasta
** jagody proponuje zastąpić posiekanymi z grubsza orzechami
*** ustawiamy naczynie z połamaną na kostki czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą. Pozostawiamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. Dno naczynia z czekoladą nie powinno dotykać wrzącej wody.

Źródło przepisu: Christina Tosi, przepis nieznacznie zmodyfikowany

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/08/ciasteczka-z-momofuku.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.