Ciasto z białą czekoladą i czereśniami

CIASTO:
225 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru (złotego lub zwykłego)
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
225 g mąki z proszkiem do pieczenia*
400 g świeżych czereśni
175 g białej czekolady

POLEWA:
100 g białej czekolady
140 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej

1. Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
2. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Odstawić.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Formę keksówkę** wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby dłuższe brzegi papieru wystawały na zewnątrz.
4. Maslo utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku i łyżeczce ekstraktu z wanilii cały czas ubijając.
5. Do masy przesiać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
6. Czereśnie oprószyćc odrobiną mąki. Połowę owoców i pokrojonej na drobne kawałeczki czekolady wmieszac w masę. Nałożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć pozostałe czereśnie oraz kawłaki czekolady lekko dociskając.
7. Piec 1 godzinę 10 min - 15 min lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić przykryć folią aluminiową.
8. Upieczone ciasto pozostawić na kilka minut w formie. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
9. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej***. Szybko wmieszać jedną łyżke mascarpone. Nastepnie ubić z resztą mascarpone na gładką masę. Rozsmarować na wystudzonym cieście.
10. Ciasto przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego!!!

* self-raising flour lub zwykłej mąki wymieszanej z 3 i 1/4 łyżeczek proszku do pieczenia i szczyptą soli.
** piekłam w formie długości 25 cm, ale myślę, że odpowiedniejsza byłaby forma o nieco większych wymiarach.
*** ustawiamy naczynie z połamaną na kostki czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą. Pozostawiamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. Dno naczynia z czekoladą nie powinno dotykać wrzącej wody.

Źródło przepisu: czasopismo Good Food, August 2008

Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/07/ciasto-z-biaa-czekolada-i-czeresniami.html

Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.