1 duża niewoskowana pomarańcza
1 duża niewoskowana cytryna
100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
175 g cukru
4 jajka
175 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
letnie owoce do podania
1. Pomarańczę i cytrynę umyć. Następnie umieścić w garnku. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut lub do czasu, aż owoce będą miękkie.
2. Ugotowane owoce wyjąć z wody i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
3. Wystudzoną pomarańczę przekroić na pół, usunąć pestki. Cytrynę przekroić na pół, usunąć pestki oraz miąższ. Skórkę z cytryny zmiksować wraz ze skórką i miąższem pomarańczy na puree.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Tortownicę o średnicy 20 cm lekko natłuścić oliwą , a spód dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Jajka ubić wraz z oliwą z oliwek i cukrem na puszystą masę.
6. Dodać mielone migdały oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
7. Dodać puree z owoców cytrusowych i wymieszać tak, aby składniki się połączyły.
8. Masę przełożyć do tortownicy. Piec 50-60 minut lub do czasu, aż ciasto zarumieni się i będzie sprężyste.
9. Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
10. Wystudzone ciasto odwrócić dołem do góry. Posypać cukrem pudrem. Podawac z letnimi owocami. Smacznego :-)
Źródło przepisu: Liz Franklin
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/07/ciasto-pomaranczowe-z-oliwa-z-oliwek.html
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.