1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonego tymianku
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g rukoli
100 g szpinaku
200 g miękkiego koziego sera
1 łyżka soku z cytryny
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C.
2. Pomidorki przekroić na pół. Rozłożyć przecięciem do góry w żaroodpornym naczyniu. Posypać solą, cukrem oraz tymiankiem. Skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek.
3. Naczynie z pomidorkami umieścić w rozgrzanym piekarniku i od razu piekarnik wyłączyć. Pozostawić w piekarniku na noc (nie otwierać w tym czasie piekarnika).
4. Liście szpinaku i rukoli umyć, osuszyć i wymieszać. Łyżeczką (używam małej łyżeczki deserowej) nabierać porcję serka koziego i rozsypać na liściach rukoli i szpinaku.
5. Na sałatce rozłożyć pieczone pomidorki.
6. Do naczynia, w którym piekły się pomidorki wlać sok z cytryny oraz pozostałe dwie łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać z sokami, które puściły pomidory w czasie pieczenia. Tak powstałym dressingiem* polać sałatkę i od razu podawać. Smacznego :-)
*ja dodatkowo skrapiam jeszcze sałatkę octem balsamicznym
Źródło przepisu: Nigella Express, zmodyfikowany
Oryginalny wpis: http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/07/saatka-z-pieczonymi-pomidorkami-i-kozim.html
Copyright © 2009 For the Body and Soul. Wszelkie prawa zastrzeżone.